Език: BG
Валута: BGN
Добре дошли в нашия магазин! |
Количка
0 артикула
Въпроси и Поръчки
0876 220 997
Мощност за отопление

    V ( обем на помещение )

                         Х

45W/m3 ( вата на куб. метър )

= необходима мощност за отопление

Забележка: Тази формула важи при наличие на изолация на помещението.  В случаи, на липса на изолация,  необходимата мощност расте. За подробна консулатация се свържете с нас. 

За производителя

ADAX е фирма, специализирана в производството на ковектори. Доказали са се многократно през годините, продуктите са от високо качество и пълни с иновативни технологии. Освен другите прекрасни референции, предвид климатичните условия там, изводите се правят лесно. Повече за ADAX.

Климатици или конвектори? - съпоставка

При търсене на най-удачното решение за отопление трябва да се помисли за разхода на енергия, шумът създаван от уреда, евентуални други неудобства свързани с работата му ( завихряния ) и разбира се качеството на предоставяната от него топлина. Уредът трябва да е ефективен, да затопля добре помещението, да създава комфорт, но в същото време да не генерира непосилни сметки за ток.

    

Когато стане въпрос за конвектори и климатици, всеки има своите аргументи в полза на единия или другия отоплителен уред. Тук ще изложим нашата гледна точка ( въпреки че сме пристрастни, а пък вие сами ще прецените ).

Вторите имат едно безспорно преимущество и това е способността да охлаждат помещенията през горещите летни месеци–  електрическите печки на конвекция нямат подобни функции, за това и ще сравняваме двата електроуреда на ниво отопление. Електрическите печки  вършат работата си безшумно, незабележимо и стойността на тока, който изразходват е ниска.

По принцип и двата уреда са най-ефективни,когато работят без прекъсване. Те се настройват на определена температура и я поддържат постоянно. Когато постигнат зададените градуси, те се изключват и включват само за да поддържат постигнатия резултат. Така разходът на електроенергия е най-нисък. Много хора са свикнали когато излизат за по-дълго време да изключват уреда, за да не се хаби ток. Всъщност, точно това е начинът да платят по-високи сметки за електроенергия. При излизане от помещението, уредът се програмира на минимална температура, а когато в помещението отново има хора, той се задейства на по-висока. Така помещението не се преохлажда и бързо и лесно се постига желаната топлина.

Когато в едно помещение има нужда от уред, който ще се ползва само за отопление, логичният избор е конвектор. Това е най-безопасният уред на пазара, повърхността му, не е гореща ( снабден е с нискотемпературен нагревател ), така че дори малки деца могат спокойно да си играят около него и да го докосват, без опасност от изгаряне.

     

По отношение на ефективността, съпоставката между двата електроуреда е много интересна. Климатиците ( инверторните ) са единствените електроуреди, които отдават повече топлина, отколкото консумират. До тук добре – безспорно превъзхождат електрическите печки. Трябва, обаче, да се обърне внимание на една съществена подробност – КПД-то им намалява пропорционално на намаляването на температурата на въздуха ( на външното тяло ), съответно в един момент то се изравнява с това на конвекторните печки, а даже и стига момент, в който работят абсолютно неефективно ( при ниски температури ). Външните тела работят, само за да се размразяват без да отопляват ефективно. При печките това нещо отсъства – те са инсталирани вътре в помещението и тяхното КПД не се влияе от температурите.

Всички климатици имат функция за филтриране и пречистване на въздуха. Ефективни, обаче, са само най-качествените модели от утвърдени производители. Евтините модели на практика са много по-скъпи от качествените конвектори и имат прости филтри, които ако не се почистват редовно, не вършат особено добра работа. Скъпите модели имат биофилтри, които премахват вируси, бактерии, миризми.

Тук е важно да споменем едно основно предимство на конвекторните печки – няма въздушни течения, няма топли вълни и завихряния. Това са възможно най-тихите уреди за отопление, които не изсушават въздуха, не шумят и въобще остават абсолютно незабележими, най-меката топлина е тяхната.

Разбира се, не на последно място, трябва да обсъдим и цената на двата типа електроуреди – инверторите от висок клас ( моделите, които си заслужават ), а пък дори и посредствените модели, надхвърлят в пъти цената дори най-добрите и качествени конвекторни печки ( говорим за съпоставими модели по количество отдадена топлина ). Надяваме се да сме ви били полезни.